rullstolsramp installationsguide

En rullstolsramp kan ge viktig tillgänglighet för alla rullstolsbunden eller skoter. Det finns flera olika typer av rullstolsramper.

Raka rullstolsramper är den enklaste typen av rampen för att konstruera och använda. De har en rak linje från dörren till den önskade gatunivå. Dessa ramper har inga svängar eller vinklar, och så de är mest effektiva för personer som ofta måste transporteras i en bärbar eller mobil säng.

raka Ramper

En vinklad ramp kan köra längden på sidan av ett hus och sedan böja runt i den främre eller bakgård. Denna typ av ramp inte har skarp vinkel av en L-formad eller U-formad ramp, men behöver särskild uppmärksamhet åt övergången så att vinkeln är inte farligt och underlättar enkel förflyttning mellan de två sektionerna.

vinklade Ramper

En L-formad ramp är förmodligen den vanligaste stilen av rullstolsramp. Detta kallas också en “hund ben” formad ramp. Det är lätt att konstruera och använda.

L-formade Ramper

Denna typ av ramp installeras ofta från en främre och bakdörr. Den har en lång ramp från dörren och därefter ett enda varv som leder till den nedre delen av rampen. Den har en långsamt stigande sluttning, vilket gör det bäst för individer som har stolar som måste manövreras manuellt i stället för stolar eller skotrar som drivs av motorn.

U-formade Ramper

Den U-formade rullstolsramp kallas också en serpentinväg ramp. Denna typ av rampen har en landningsplattform där riktningen av de ramp förändringar i 180 graders sväng. Vanligtvis båda sektionerna av rampen löper parallellt med varandra. Denna typ av ramp kräver oftast mindre utrymme än en L-formad ramp, men kan vara svårare att navigera för personer som inte har motordrivna skotrar eller rullstolar.

Ramp Turn Design

Utformningen och bredden av varven för endera typen av rampen är extremt viktig, så att den kan användas effektivt. Vinklar och svängar bör vara tillräckligt breda för att rymma hela bredden av stolen då den manövrerar runt hörnen. Den bästa regeln för detta ändamål är att mäta bredden av stolen och utforma de varv så att stolen är lätt kunna vända i en hel cirkel, inklusive eventuella utrymme som behövs för en skötare som kanske driver stolen. Skarpa eller snäva vinklar bör undvikas, eftersom detta kan leda till olyckor för både personen i rullstolen och skötare